Jurylid -

Theodora Geraets

Theodora Geraets is violiste.

Wat zijn je huidige werkzaamheden? Ik geef met groot plezier al 27 jaar hoofdvak viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar studenten van uit de hele wereld komen studeren. Af en toe geef ik nog wat concerten en masterclasses en regelmatig ben ik te gast in Zuid Amerika op Festivals en neem ik plaats in jury’s.

Wat zijn je hobby’s, naast muziek maken? Muziek luisteren, wandelen, reizen, koken, flora en fauna, tekenen en schilderen.

Wat zijn je muzikale hoogtepunten? Een hoogtepunt is om met vrienden te musiceren, zoals mijn pianotrio Turmalin of om met oud-leerlingen samen spelen. Of met geweldige orkesten. Maar de leukste samenwerking bestaat eigenlijk niet in dit vak, ieder concert is weer fris, nieuw, spannend, sprankelend en fantastisch.

Waar let je op bij het jureren? Op persoonlijkheid, contact met het publiek, artisticiteit, performing, frasering, articulatie, dynamiek, handhaving van het ritme, retoriek, beheersing van het instrument, technieken, klankschoonheid, klankkleuren, vibrato gebruik. En op vrijheid en eigenheid waarmee gemusiceerd wordt.

Heb je nog een tip voor deelnemers aan het concours? Niet aan een wedstrijd denken, maar vooral veel plezier maken. En zie het als een geweldig leermoment!