Jurylid -

Lestari Scholtes

Foto: Ronald Knapp

Welke studie(s) heb je gedaan? Conservatorium van Amsterdam, Hochschule für Musik, Medien und Theater Hannover (DE)

Wat zijn je huidige werkzaamheden? Ik ben pianist, en speel voornamelijk veel met mijn pianoduo (Pianoduo Scholtes & Janssens) en in diverse kamermuziekensembles. Verder ben ik artistiek leider van het Pianoduo Festival Amsterdam, Vrienden van de Kamermuziek en het Kamermuziekfestival Schoorl. Ook ben ik hoofdprogrammeur van het Grachtenfestival.

Wat zijn je hobby’s? Yoga, ballet, koken, leuke dingen doen met mijn lieve vriend(en), concerten bezoeken

Kun je iets vertellen over je hoogtepunt op muzikaal gebied? Het is moeilijk kiezen, omdat er zoveel mooie momenten zijn geweest in mijn (muzikale) leven! Ik denk nog vaak aan een tournee naar Zuid-Amerika. Ik was met mijn pianoduopartner Gwylim Janssens in Bolivia. We gaven daar een dag intensief les aan jonge pianisten van het conservatorium. Het was zo leuk en bijzonder! De zaal zat bomvol met studenten met wie we mooie ervaringen hebben uitgewisseld. ‘s Avonds speelden we een concert in een prachtig kasteel, waarbij er zoveel mensen waren dat ze vanuit de tuin buiten nog aan het luisteren waren. Het was zo’n magische sfeer, dat je bijna voelbaar communiceert met je publiek. Zulke momenten zijn echt onbetaalbaar.

Wat was je leukste samenwerking? Met mijn pianoduopartner Gwylim, die ik via het PCC heb leren kennen 22 jaar geleden (wij waren toen 12 en 13) en met wie ik nu al bijna 18 jaar een duo vorm. En met mijn vriend, Eduardo Paredes, een prachtige violist die mij altijd inspireert en naar een hoger niveau tilt.

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt tijdens een concert? Afgelopen november was ik op tournee in China. Het publiek bestaat daar voor een groot deel uit kinderen, heel leuk. Tijdens een van de concerten zag ik iets bewegen vanuit mijn ooghoeken. Het bleef maar doorgaan. Toen ik toch maar even opkeek naar wat er aan de hand was, zag ik een aantal kinderen van een jaar of zes met elkaar dansen op het podium. Ik moest heel erg lachen, en heb het maar opgevat als compliment. Ze werden vrolijk van de muziek!

Wat zijn je aandachtspunten tijdens het jureren? Ik let vooral op of het spel van iemand me raakt. Het moet iets magisch hebben! Dan kan ik echt urenlang naar een musicus luisteren.

Heb je een tip voor de deelnemers aan het concours? Muziek is zo mooi! Ook al ben je zenuwachtig (dat is heel normaal!), probeer dan te genieten van de prachtige muziek die je speelt. Dat zal je helpen om jouw boodschap over te brengen. En, ook heel belangrijk, vergeet niet te ademen. Ik adem voordat ik op podium ga altijd een paar keer heel diep in en uit, zodat mijn lichaam genoeg zuurstof heeft en daardoor beter kan ontspannen. Ook tijdens het spelen let ik bewust op mijn adem. Dat helpt je niet alleen fysiek, maar ook bij het maken van een mooie frasering.

Verder wil ik graag nog zeggen: Het PCC is het allerleukste concours ter wereld! Geniet van het moment op het podium en alle momenten erom heen. Maak nieuwe muzikale vrienden en deel de bijzondere momenten met elkaar. Het PCC kan je zoveel bieden. Enkele van mijn beste vrienden heb ik via het PCC leren kennen. Nog maar niet te beginnen over alle supergave concerten en tournees die ik heb kunnen doen, en alles wat ik op persoonlijk en muzikaal gebied heb geleerd dankzij het PCC. Ik wens jullie heel veel plezier en succes toe!