Uitslag Prinses Christina Compostie Concours 2015

Op 11 april 2015 werd in Den Haag de finale van het Prinses Christina Compositie Concours 2015 gehouden. Eerder deden ruim twintig jonge componisten (12 t/m 21 jaar) mee aan de selecties. Vijf deelnemers veroverden een plek in de finale, die plaatsvond in het Provinciehuis Zuid-Holland.

Elke finalist is prijswinnaar. De jury, bestaande uit Wim Henderickx, Hans Koolmees, Roel van Oosten, Jurgen De Pillecyn, Robin de Raaff en Etienne Siebens, keek bij het toekennen van de prijzen naar de ontwikkelingsfase van de jonge componist.
De complete uitslag van het Prinses Christina Compositie Concours 2015 is als volgt:

 

CATEGORIE 1 (12 t/m 14 jaar)

* 1e prijs: Stefan Bele (12 jaar, Zevenhuizen) met Onderwater/Lente, uitgevoerd door Alieke Meijer, dwarsfluit en Cathelijne Noorland, piano.
– Muziekgebouw aan ’t IJ Prijs: Toegang voor twee personen tot vijf concerten naar keuze in seizoen 2015-2016, aangeboden door Muziekbebouw aan ’t IJ in Amsterdam.
– Publieksprijs: Een les bij een Nederlandse componist naar eigen keuze. Toegekend door de aanwezigen in de zaal en aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.
CATEGORIE 3 (conservatorium)

* 1e prijs: Tijn Wybenga (21 jaar, Amsterdam) met Verlopen Stilte, uitgevoerd door Emma Rooijackers, Margot Kolodziej, Charlotte Basalo Vázquez en Julia Kleinsmann, viool; Hessel Moeselaar en Lisa Eggen, altviool; Renée Timmer en Emma Kroon, cello; Roberta Christini, klarinet; Mees Vos, hoon; I-Han Fu, marimba en pauken; Yordi Petit, slagwerk; o.l.v. Tijn Wybenga.
– Cultuurreis Parijs: Een cultuurweekend naar Parijs met alle eerste prijswinnaars van het Prinses Christina Concours Klassiek 2015 in de categorieën 2 en 3. Reis en verblijf worden aangeboden door NS International.
– Gaudeamus Muziekweek Prijs: Een passe-partout voor de Gaudeamus Muziekweek in september 2015.

* 2e prijs: Renán Zelada (21 jaar, Rijswijk) met Ave Maria, uitgevoerd door Sterre Konijn, sopraan en Cathelijne Noorland, piano
– November Music Prijs: Vrijkaarten voor November Music’s ‘KunstmuziekRoute’ op zondag 8 november 2015 in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Aangeboden door November Music.
– Donemus Prijs: €100,- aan bladmuziek, uit te zoeken in de webshop van Donemus.

* 2e prijs: Mathilde Wantenaar (21 jaar, Amsterdam) met Hooglied, uitgevoerd door Vanja Schoch, sopraan; Eva Aukes, gitaar en Tiffany Ku, perscussie.
– Trio Burlesco Prijs: Een nieuw te schrijven compositie voor het trio met het vooruitzicht van uitvoering tijdens concerten door Trio Burlesco.
– Gaudeamus Muziekweek Prijs: Een passe-partout voor de Gaudeamus Muziekweek in september 2015.

* 3e prijs: Chantal Brunt (18 jaar, Driezum) met Verloren herinnering…, uitgevoerd door de componist zelf op dwarsfluit en Rein Ferwerda, piano.
– Donemus Prijs: €100,- aan bladmuziek, uit te zoeken in de webshop van Donemus.
– Gaudeamus Muziekweek Prijs: Een passe-partout voor de Gaudeamus Muziekweek in september 2015.


Aanmoedigingsprijzen
werden toegekend aan Nick Van Elsen (18 jaar, Achel), Tim Povel (17 jaar, Amstelveen), Lotte Grotholt (16 jaar, Diepenheim) en Brechtje van Dijk (21 jaar, Amsterdam).

Tevens wonnen Nick Van Elsen en Lotte Grotholt de Concertprijs voor hun composities gebaseerd op het thema ‘200 jaar Verenigd Koninklijk der Nederlanden 1815-1830’. De prijs houdt in: Een uitvoering van deze composities in Nederland en in Vlaanderen. Aangeboden door het Algemeen-Nederlands Verbond, Vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking.

Het Prinses Christina Compositie Concours vindt eens in de twee jaar plaats. Extra bijzonder is dat er dit jaar ook componisten uit Vlaanderen meedoen aan het concours, dankzij een samenwerking met het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV). Het concours sluit hiermee aan bij de viering van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830), een unieke periode in de geschiedenis van België en Nederland. De deelnemers konden een compositie schrijven die gebaseerd is op dit thema. De jury bestaat deze editie bovendien uit zowel Nederlandse als Vlaamse musici.


BesteBuren

Het Prinses Christina Compositie Concours is onderdeel van de manifestatie BesteBuren. 2015 Is het jaar van BesteBuren, een jaar waarin Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking worden gevierd. Het BesteBuren-jaar loopt van 8 februari 2015 tot en met 14 februari 2016.

Agenda

Zondag 16 juni 2019, Lourdeskerk, Den Haag

11.00 uur en 15.00 uur

Maandag 17 juni 2019, Muzee, Scheveningen

ochtend

Dinsdag 25 juni 2019, Nieuwe Kerk, Den Haag

12.30 uur

Lees meer

Onze hoofdbegunstigers:

ARCADIS-logo-220ARCADIS-logo-220logo_fco
logo kpmg meijburg

Klik hier voor een overzicht van alle begunstigers.