Regionale Muziekdagen Info

Een nieuw initiatief: samen met onze landelijke partner CultuurConnectie nodigen we alle Nederlandse muziekdocenten uit voor de Regionale Muziekdagen 2022. Vier digitale momenten van ontmoeting, inspiratie en inhoudelijke gesprekken met als thema:   

Muziekles In Majeur: hoe bouw je in uitdagende tijden door aan een  bloeiende lespraktijk met nieuwe vragen en verwachtingen van leerlingen?   

Met de Regionale Muziekdagen willen we muziekdocenten uit heel Nederland bij elkaar brengen in een tijd dat die ontmoeting niet meer zo vanzelfsprekend is. Tijdens de 4 momenten die we hiervoor organiseren, bieden we de ruimte aan docenten om met elkaar in gesprek te gaan over de lespraktijk en om inspiratie op te doen hoe die lespraktijk te blijven ontwikkelen. We creëren een programma van max. 2 uur vol afwisseling tussen plenaire onderdelen en onderdelen waarin we in kleinere groepen gericht doorspreken over vragen die spelen. En natuurlijk is er ruimte voor muziek! 

Het geluid van de regio 

De bijeenkomsten zijn regio-gebonden om recht te kunnen doen aan regionale verschillen in het muzikale landschap. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn bij de bijeenkomst in jouw regio (of zit jouw regio er nog niet tussen) dan kun je gewoon aansluiten bij een andere regio. Om in onzekere coronatijden de Regionale Muziekdagen door te kunnen laten gaan, hebben we gekozen voor een online en interactief programma via Zoom. De data en tijden zijn:  

  • 14-3-2022  20.00-22.00 uur Regio Overijssel, FlevolandGelderland. Aanmelden 
  • 21-3-2022  10.00-12.00 uur Regio Groningen, Fryslân, Drenthe. Aanmelden
  • 28-3-2022  10.00-12.00 uur Regio Brabant*, Utrecht,Gelderland. Aanmelden 
  • 08-04-2022  10.00-12.00 uur Regio Limburg, Euregio. GEANNULEERD

*De Regionale Muziekdag op 28 maart, regio Brabant wordt fysiek gehouden, in samenwerking met CHV Academy, Circle of Talent, Noordkade Veghel, Meierijstad.

Voor de bijeenkomst ontvang je het definitieve programma en een toegangslink om deel te kunnen nemen aan het gesprek. Meedoen is gratis. De deadline voor aanmelding is twee weken voor het betreffende evenement. Zo kunnen we iedere bijeenkomst zo goed mogelijk voorbereiden. 

Heb je nog vragen, mail naar kirsten.jeurissen@christinaconcours.nl

Gasten bij deze (online) evenementen 

Suzan Lutke, key note spreker 

Muziek en onderwijs vormen de rode draad in de loopbaan van Suzan Lutke. Zij stond 12 jaar voor de klas als muziek- en CKV-docent in het Voortgezet Onderwijs. Van 2000 tot 2013 was ze hoofdvakdocent methodiek en didactiek bij de opleiding docent muziek van het conservatorium van Utrecht. Hier verzorgde zij ook de lessen arrangeren en ensemblebegeleiding.  Nu runt Suzan een eigen adviesbureau voor de kunst- en cultuursector en het onderwijs: Lutke Linkt. Hoe kun je je aanpassen aan veranderende tijden, of beter nog: hoe kun je helpen de nog zo onduidelijke 21e eeuw te helpen vormgeven door je onderwijs te vernieuwen. Suzan geeft presentaties, workshops, coacht en inspireert docenten en adviseert (kunst)onderwijsinstellingen bij curriculumveranderingen en de bouw van leerlijnen. Kernwoorden daarbij zijn creativiteit, eigenaarschap, feedback en reflectie.   

Suzans’ drijfveer is om steeds nieuwe en inspirerende manieren te vinden om de muzikaliteit en creativiteit van kinderen, pubers en volwassenen aan te spreken en te ontwikkelen. Met een rotsvast geloof dat iedereen dit in zich heeft en door goede coaching en training ook kan zijn.  Zij wil een bijdrage leveren aan de verbetering van het onderwijs door docenten te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling. Onderwijs is in haar optiek zo goed als de kwaliteit van de docent. Docenten helpen de beste versie van zichzelf te worden vormt daarom de kern van haar werkzaamheden.  

14 maart: Albert Dam, gastdocent regio Gelderland, Flevoland, Overijssel

De enthousiaste duizendpoot Albert Dam is initiator en dirigent van Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel. Aan het Koninklijk Conservatorium studeerde hij hoorn bij Oldrich Milek en Jasper de Waal. In Den Haag deed hij tevens orkestervaring op bij o.a. het Residentie Orkest. Naast zijn hoornstudie volgde hij in Zwolle de opleiding Docent Muziek met als eerste musiceer vak Piano (pop/jazz) bij pianist/arrangeur Rik Elings.  

Albert is als docent muziek verbonden aan het Meander College en dirigeert de Meander Bigband, Meander Vocaal en het Meander Strijkensemble. Daarnaast was hij ruim 19 jaar docent aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Momenteel is hij binnen het Meander College verantwoordelijk voor de vooropleiding van het ArtEZ Conservatorium die binnen deze school wordt aangeboden. Als uitvoerend hoornist maakt Albert deel uit van de begeleidingsorkesten Ensemble Conservatoire en Musica Michaelis en speelt hij regelmatig in kamermuziek verband. Op freelancebasis schrijft hij arrangementen en composities voor uiteenlopende bezettingen en projecten. Privé orkestdirectielessen volgt Albert bij Jurjen Hempel. 

21 maart: Nynke Jaarsma, gastdocent regio Groningen, Fryslân, Drenthe

Nynke begon op haar tiende met het bespelen van de hobo. Zij kreeg de smaak flink te pakken, kwam terecht bij het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest en ging vervolgens hobo studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Haar docenten waren Huib Nieuwenhuizen, Koen van Slogteren en Carlo Ravelli. 

Na haar afstuderen is Nynke zich naast het hobospelen, altijd blijven verdiepen in de vele aspecten van het muziekvak, waaronder doceren, dirigeren, arrangeren, componeren en het bedenken van nieuwe muziekmethodes. 

Als enthousiast hobodocent en vakleerkracht muziek is zij inmiddels meer dan dertig jaar verbonden aan het Centrum voor de Kunsten “Atrium” in Sneek, geeft ze privéles in Drachten, methodiek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en is ze dirigente van de harmonie in Makkum waarin ze als tiener zelf speelde. 

28 maart: Tonnie Kievits, gastdocent regio Brabant, Utrecht, Gelderland 

Tonnie Kievits (1961) volgde zijn studie trompet aan het Stedelijk Conservatorium te Arnhem bij Dick Teunissen en Peter van Loo. 

In 1981 startte hij bij Het Gelders Orkest (tegenwoordig Phion). Eerst als stagiaire/remplaçant en vanaf 1988 in vaste dienst als 1e trompettist. Als solist was Tonnie daar onder andere te horen met het Trompetconcert van Haydn, Concert nr.1 voor piano en trompet van Sjostakovitsj, The quiet city van Copland, Concerto in modo antico van Panufnik en het Trompetconcert van Arutiunian.  

Tonnie is lid van HGO 5, het koperkwintet van Het Gelders Orkest en “Ravelli Brass”, een ensemble waarin onder andere met Eric Vloeimans wordt samengewerkt. Tonnie werkte mee aan talloze radio-, cd-, dvd- en tv-registraties. Zo vertolkte hij met Roberta Alexander, Claron McFadden, Marcel Reijans en Reinild Mees “The unforgettable songs of Leonard Bernstein” en speelde diverse keren op de “Holztrompete” in Tristan und Isolde van Richard Wagner. Hij is als hoofdvakdocent trompet verbonden aan het conservatorium ArtEZ en sinds 2016 trompetdocent bij Phoenix Cultuur Veghel. Hij is daar een docent met veel aandacht voor Muziek “OpMaat” en talentcoach van de CHV Academy, Circle of Talent.

8 april: Inge Peters, gastdocent regio Limburg en Euregio 

GEANNULEERD

Inge Peters (1988) kreeg haar vooropleiding fagot in de Stedelijke Academie Beringen bij respectievelijk Filip Neyens en Bert Helsen, beiden fagottisten in het Nationaal Orkest van België. Ze is afgestudeerd aan de LUCA School of Arts te Leuven bij Dirk Noyen. Voor haar MaNaMa opleiding -specialisatie kamermuziek- studeerde ze tevens aan het Conservatorium van Maastricht bij Albrecht Holder, Valentino Zucchiatti en Jean Hellenbrand (contrafagot).
Inge volgde nog verscheidene masterclasses voor zowel fagot als contrafagot. 

Als freelancer werkt ze bij diverse orkesten, zoals de Koninklijke Muntschouwburg, Symphonia Assai, Philharmonie Zuidnederland, en de Koninklijke Muziekkapel Johan Willem Friso. Verder is Inge als docente verbonden aan de Academies van Beringen, Genk en kunsthumaniora MusArt te Hasselt alwaar ze de afgelopen 2 jaar ondanks alle corona beperkingen haar klas enthousiast heeft weten te houden. Daarnaast is ze verbonden aan Muziekcentrale Adams, als adviseur voor de fagotafdeling. Haar hart heeft ze verloren aan het kamermuziekrepertoire. Ze was te gast bij verschillende klassieke en hedendaagse ensembles in België en Nederland en is actief lid van Blazersensemble Zuiderwind. 

Een cadeautje van ons voor iedereen die komt meepraten. 

Tot slot: alle deelnemers aan de Regionale Muziekdagen 2022 ontvangen een vrijkaart voor de Nationale Finale van het Prinses Christina Klassiek Concours op 23 april in het gloednieuwe Amare, Den Haag. Op die dag staan 6 jonge toptalenten op het podium, een spannend en inspirerend moment, ook voor de muziekdocent!