Compositie Concours

Over het compositieconcours

Muziek maakt emoties los. Wanneer je dat lekkere deuntje uit een liedje van vroeger hoort, verschijnt er direct een grote glimlach op je gezicht. Een ander nummer maakt je juist een beetje verdrietig, omdat je moet terugdenken aan een vervelend moment. Hoe dan ook: Muziek raakt ons allemaal en voor een componist of muzikant is het een manier om verhalen te vertellen. Over jezelf, een gebeurtenis die indruk maakte of een bijzondere droom. Tijdens het schrijven van een muziekstuk kun je je fantasie dus de vrije loop laten.

Daarom organiseren we eens in de twee jaar een compositieconcours. Dan laten jonge componisten van 12 tot en met 22 jaar van zich horen. Elke deelnemer componeert zelf een muziekstuk van maximaal 8 minuten. De compositie kan worden uitgevoerd door muzikanten die de componist zelf kiest of door een ensemble dat het Prinses Christina Concours speciaal voor deze gelegenheid heeft samengesteld.

Edities 2020 en 2022
Het volgende compositieconcours vindt plaats in 2022, we maken de precieze data zo snel mogelijk bekend via deze site. Het laatste concours vond plaats in het najaar van 2020. Maar liefst 53 jonge componisten schreven zich in! Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen werd het concours vrijwel geheel digitaal georganiseerd. Alle ingestuurde composities zijn hier te bekijken.

Op 14 november werden de prijswinnaars online bekend gemaakt. Bekijk de bekendmakingsvideo hieronder.

 

De composities die werden geschreven voor het, speciaal voor deze gelegenheid samengestelde ensemble met muzikanten van het Prinses Christina Concours, werden opgenomen in de HKU in Utrecht. Van deze bijzondere dag werd een reportage gemaakt, deze kun je hieronder terugkijken.

 

Het Prinses Christina Compositie Concours wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours, Stichting Halbertsma-Santee Thedinga, het K.F. Heinfonds, Stichting Ben Remkes Cultuurfonds en het Algemeen Nederlands Verbond (ANV).