Jurylid -

Monique Heidema

Monique Heidema is celliste. Ze neemt plaats in de jury van het concours in Rotterdam.
Studies: Ik heb gestudeerd aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag bij Monique Bartels.
Huidige werkzaamheden: Ik houd enorm van het spelen in kamermuziekverband. Ik speel dan ook, samen met een hoop fijne collega’s, concerten in binnen- en buitenland. Daarnaast geef ik met heel erg veel plezier les aan cello studenten op het conservatorium in Tilburg en de Sweelinck Academie van het conservatorium Amsterdam en geef ik regelmatig masterclasses. Ook ben ik de artistiek leider van het Ocrum Muziek Festival in Breda.
Hoogtepunt in muzikale carrière: Er zijn veel hoogtepunten in de muziek, daar kan ik moeilijk uit kiezen. Waar ik me zo ongeveer elke minuut nog van kan herinneren is de masterclass die ik van Mtsislav Rostropovich kreeg; zeer indrukwekkend, leuk en leerzaam.
Als musicus en docent vind ik het heel belangrijk om ook met studenten samen te spelen. Iedere keer weer zorgt zo’n soort samenwerking voor verrassende en mooie momenten.
Aandachtspunten als jurylid: Tijdens het jureren vind ik het belangrijk dat ik kan horen dat je het fijn vindt om muziek te maken. En het is mooi om te zien hoe je technische tips gebruikt om die muziek zo mooi mogelijk te laten klinken.

Tip voor deelnemers aan het concours: De voorbereiding van het concours is eigenlijk het meest belangrijk. Je kunt dus al trots op jezelf zijn als je sowieso meedoet. Durf, als je eenmaal op het podium staat, jezelf te zijn. En kom luisteren naar de andere spelers.