Jurylid -

Joop Celis

Joop Celis is pianist. Hij jureert bij het concours in Veghel.

Huidige werkzaamheden: Ik ben hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Maastricht (Hogeschool Zuyd) en aan Campus Lemmens van Luca-Arts te Leuven (België). Verder geef ik bij gelegenheid pianorecitals.

Andere interesses/hobby: fotografie.

Leukste muzikale samenwerking: Dat was met violist Roeland Gehlen en celliste Monique Bartels. Het was altijd een groot genot om met deze twee uitstekende musici samen te werken. Tevens was de samenwerking met pianist Frédéric Meinders van onschatbare waarde. Dit heeft geleid tot een unieke CD-opname van de strijkkwartetten van Debussy en Ravel in een versie voor piano 4-handig.

Componist/musicus die mij inspireert: Er zijn meerdere componisten die mij inspireren, zoals o.a. Schubert, Chopin, Rachmaninoff, Debussy, Granados en de Britse componist York Bowen. Van pianowerken van deze laatste laatstgenoemde componist maakte ik vier CD’s. Van de huidige internationale top-pianisten inspireren mij Arcadi Volodos, Severin von Eckhardstein, Alexander Gavrylyuk, Maria Joao Pires, Martha Argerich, Marc-André Hamelin, Kit Armstrong. Maar de violiste Janine Jansen vind ik ook geweldig!

Waar let ik op tijdens het jureren: Ten eerste vind ik het belangrijk hoe iemand opkomt en zich presenteert aan het publiek. Verder let ik erop of iemand de muziek die hij/zij ten gehore brengt begrijpt en of de meest essentiële muzikale parameters zoals melodie, harmonie en ritme, maar ook frasering, klankbalans en -beheersing, tempogevoel, inleving in het karakter en de sfeer, alsmede het in de ‘flow’ van de gespeelde muziek komen, aanwezig zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de kandidaat een uitstraling moet hebben op het podium en dat hij/zij via de gespeelde muziek de communicatie met het publiek aangaat. Verder moet er natuurlijk sprake zijn van een gezonde en goed uitgebouwde zang- of speeltechniek, die in zekere mate gerelateerd is aan de leeftijd van de deelnemer.

Dit wil ik de deelnemers aan het concours graag meegeven: Bereid je heel erg goed voor wat betreft de stukken die je gaat spelen, zodat je het gevoel krijgt dat je een klein concertje speelt en niet aan een concours meedoet. Probeer echt IN de muziek te zijn, zodat je met je spel, naast de bedoelingen van de componist, je persoonlijke muzikale boodschap duidelijk probeert over te brengen op het publiek. Ga voor de muziek en niet (alleen) voor de prestatie die je denkt te moeten leveren omdat je aan een concours meedoet. Muziek is een als een taal; begrijp die taal en probeer een boeiend muzikaal verhaal op de toehoorders over te brengen. Speel vooral niet enkel voor de jury! Denk eventueel aan een goede bladomslaander (belangrijk!) en zorg dat je je goed presenteert bij je opkomst en afgang van het podium. Maar vooral; maak muziek en straal speelplezier uit!