Jurylid -

Hanka Clout

Hanka Clout speelt klarinet en piano. Ze maakt deel uit van de jury in Groningen.

Welke studie(s) heb je gedaan? Ik heb in Maastricht hoofdvak Piano gestudeerd en in Amsterdam de bachelor & master Klarinet. Momenteel ben ik bezig met de Post HBO opleiding voor muziekdocent basisschool in Amsterdam

Wat zijn je huidige werkzaamheden? Ik ben (bas-)klarinettist in het Noord Nederlands Orkest en klarinettist in het Amsterdam Wind Quintet. Daarnaast geef ik piano- en klarinetles. Ook ben ik remplaçant in de Nederlandse symfonie- en militaire orkesten en pianobegeleider bij cello- en vioolvoorspeeldagen. Tenslotte loop ik stage als muziekjuf op een basisschool.

Wat zijn je hobby’s? Hardlopen en Spaans leren

Kun je iets vertellen over je hoogtepunt op muzikaal gebied? Dat waren twee tournees met het Amsterdam Wind Quintet in China. De manier waarop klassieke muziek daar leeft is geweldig. We werden als popsterren rondgereden en speelden in de mooiste zalen met vaak een geweldige akoestiek, zoals in Beijing, Shanghai en ChongQing.

Wat was je leukste samenwerking? Solist zijn bij studentenorkesten Crea Orkest Amsterdam en De Ontzetting Wageningen. Met met beide ben ik op tournee geweest door Polen. De energie van studentenorkesten is heerlijk!

Wat was het gekste wat je ooit hebt meegemaakt tijdens een concert? We speelden Peter en de Wolf in China met een Chinese verteller. Normaal weten we precies na welke tekst we moeten inzetten. Nu was het voor ons onverstaanbaar… Dus schreven we fonetisch op na welke tekst we moesten spelen, en één keer was dat zoiets als “Ichi-ichi-ichi Ka-ka-ka…!”

Wat zijn je aandachtspunten tijdens het jureren? Laat JOU horen, vertel een verhaal, wat wil je overbrengen? Heel veel noten achter elkaar maken iets nog niet tot een muziekstuk. Laat het publiek en de jury genieten van JOUW muziek, en geniet zelf ook: het podium is van jou!

Heb je een tip voor de deelnemers aan het concours? Speel zoals je het zelf het mooist vindt, je hebt keihard gestudeerd; je docent heeft je geholpen, nu is het tijd om dit met het publiek te delen. Je doet namelijk iets unieks: jezelf laten horen door middel van muziek. Ik vind het geweldig dat er zoveel jonge musici zijn! Ga door met muziekmaken, vergelijk jezelf niet te veel met anderen en laat je vooral inspireren. Iedere musicus, jong of oud, heeft zijn eigen weg!