Jurylid -

Charlotte Riedijk

Charlotte Riedijk is zangeres. Ze neemt dit jaar plaats in de jury van het concours in Veghel.

Welke studie(s) heb je gedaan? Ik ben begonnen met culturele antropologie en na twee jaar overgestapt naar het conservatorium om zang te studeren en naar de operaklas te gaan.

Wat zijn je huidige werkzaamheden? Voornamelijk lesgeven aan geweldige jonge zangers bij Codarts Rotterdam

Wat zijn je hobby’s? Lezen, wandelen, hardlopen, yoga

Kun je iets vertellen over je hoogtepunt op muzikaal gebied? De Epiloog, voor sopraan en orkest, van de opera De Expedtitie van Klas Torstensson, speciaal geschreven voor mij, is ontroerend mooi.

Wat was je leukste samenwerking? Poeh, dat vind ik lastig te zeggen. Ik heb veel leuke dingen gedaan….Bijvoorbeeld met vijf jonge dansers en choreografe Marta Reig Torres de voorstelling Harawai, chants d’amour et de mort, op muziek van Messiaen, maken. Uitgedaagd en geïnspireerd door mijn collega’s heb ik gezongen en gedanst. Dat was mijn eerste optreden als dansende zangeres. Het smaakte naar meer, later heb ik nog een paar dans/zangproducties gemaakt.

Wat was het gekste wat je ooit hebt meegemaakt tijdens een concert? Dat er, tijdens een rustige passage in de muziek, een muis over het podium trippelde in de Kleine Zaal van het Concertgebouw! Ik moest erg mijn best doen om niet in lachen uit te barsten.

Wat zijn je aandachtspunten tijdens het jureren? Presentatie en speelplezier, intonatie, toonvorming, samenspel en inleving.

Heb je een tip voor de deelnemers aan het concours? Geniet van de muziek. Adem goed uit voordat je opgaat, voel dat je stevig staat als je begint te spelen/zingen en houd je adem niet vast tijdens moeilijke passages.