Klassiek Concours

Finalisten 2022

Bijna 300 deelnemers uit heel Nederland (12 t/m 19 jaar, zang 12 t/m 21 jaar) deden mee aan de voorrondes van het Prinses Christina Klassiek Concours. 19 van hen werden geselecteerd voor de Nationale Halve Finale. Op zaterdag 2 april werden de finalisten geselecteerd door de jury. Dit jaar zijn er 6 finalisten. Wie zijn het? Maak hieronder kennis!  

  • Wanneer: De Nationale Finale vindt plaats op 23 april 2022.
  • Waar: Amare, Den Haag
  • Goed nieuws: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden maakt de prijswinnaars bekend.

Luna van Leeuwen

De 18-jarige violist Luna van Leeuwen uit Groningen deed mee in regio Noord. In de regiofinale won ze een 1e prijs in categorie 2 (15 t/m 19 jaar). Luna zit in de vooropleiding van het conservatorium en speelt in de finale een stuk van de componist Prokofiev. Zelf zegt ze erover: “Het expressieve karakter in Prokofiev’s stukken spreekt me al mijn hele leven aan. In dit concert herken ik de woede, maar ook het verdriet dat ik bijvoorbeeld ook hoor in zijn ballet: Romeo en Julia.” Luna was in 2018 winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours.

Warre Dendievel

De 14-jarige Warre Dendievel is trompettist. Het jonge talent uit het Vlaamse plaatsje Hoboken komt uit een muzikaal nest. Eerder deed ook zijn broer Jappe Dendievel mee aan het Klassiek Concours. En nu is het dus de beurt aan Warre. Hij doet mee in categorie 1 (12 t/m 14 jaar). In die categorie won hij een 1e prijs in de regiofinale. Tijdens de finale zal Warre een stuk van de componist Pennequin spelen. Het PCC is niet het eerste concours waaraan hij meedeed. Eerder won hij al een prijs op de Muse International Music Competiton. Leuk detail: tijdens de regiofinale werd Warre op piano begeleid door zijn moeder.

Merle van der Lijke

De 17-jarige Merle van der Lijke speelt al jaren harp. Ze is geen onbekende van het Prinses Christina Concours, want ze stond al eerder in de Nationale Finale! Ook deed ze mee aan onze Muziekwedstrijd, voor kinderen t/m 12 jaar. Een mooi voorbeeld van hoe iemand muzikaal kan groeien, want nu staat Merle nogmaals in de finale van het concours! Ze won een 1e prijs in categorie 2 (15 t/m 19 jaar) in regio Oost. In de finale speelt de Gelderse Merle o.a. een stuk van de componist Salzedo, een componist die erg belangrijk is geweest voor haar instrument. Hij gebruikte namelijk veel verschillende harptechnieken in zijn stukken. Dat laat Merle ook horen in haar interpretatie van het stuk.

Pieter Streefkerk

De net 14-jarige violist Pieter Streefkerk uit Utrecht hoorde op zijn verjaardag dat hij door mocht naar de Nationale Finale. Een beter cadeau kon hij niet wensen. Pieter deed mee in regio Zuid 1 en ook hij won een 1e prijs in zijn categorie, categorie 1 (12 t/m 14 jaar). Het jonge talent speelt al sinds zijn 5e viool en liet het instrument daarna niet meer los. Hij deed al mee met verschillende concoursen. In het tv-programma Podium Witteman trad hij op als ‘Jonge Held’. Over het studeren van zijn finalestuk zegt Pieter: “Best leuk om met Tsjaikovski samen in quarantaine te zitten!”

Joshua Galasse

De 18-jarige Joshua Galasse uit Grimbergen is de 2e Belg die in de Nationale Finale zal optreden. Hij deed mee in regio Zuid 1, waar een stukje van België onder valt. In categorie 2 (15 t/m 19 jaar) won hij een 1e prijs tijdens de regiofinales. Tijdens de Nationale Finale zal Joshua een stuk van de componist Ysaÿe spelen. De violist is gek op de sonates van deze componist “het liefst zou ik ze alle 6 graag opnemen”.

David Kooi 

De laatste finalist is de 12-jarige David Kooi, een piepjonge pianist uit Amsterdam. Hij deed mee in regio West 2 en speelde zijn regiofinale in Haarlem. Net als de andere finalisten won hij een 1e prijs in zijn categorie; categorie 1 (12 t/m 14 jaar). In de finale speelt hij de Abegg Variations van de Duitse componist Robert Schumann. Hij koos het stuk omdat “je er als pianist veel verschillende dingen in kunt laten horen”. David is niet alleen op het podium een artiest. Naast het podium vertelt hij honderduit over zijn rode kat en tijdens de regiofinale vermaakte hij de collega’s van het Prinses Christina Concours met zijn jojo-trucs.