Dit zijn de prijswinnaars van de Nationale Finale 2020

Huayu Gu (piano, 11 jaar, Roermond), Matthijs van Delft (gitaar, 15 jaar, Berkel en Rodenrijs) en Iris van Nuland (viool, 18 jaar, Oss) hebben een eerste prijs gewonnen bij de Nationale Finale van het Prinses Christina Klassiek Concours 2020. Dat heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet bekend gemaakt via een speciale bekendmakingsvideo. De 52e Nationale Finale werd vanwege de coronamaatregelen online uitgezonden: duizenden mensen keken afgelopen dagen naar de finaleuitzendingen.

Ruim vierhonderd jonge musici uit het hele land deden afgelopen voorjaar mee aan de selecties van het Prinses Christina Klassiek Concours. Drieëntwintig van hen werden geselecteerd om te spelen in de Nationale Finale. Opvallend was de deelname van eersteprijswinnaar Huayu Gu. Tijdens de regioselectie in Maastricht viel de elfjarige Huayu bijzonder op bij de professionele muziekjury en die hebben haar, hoewel ze eigenlijk te jong was, – bij wijze van uitzondering – laten doorstromen naar de Nationale Finale.

Vanwege de coronamaatregelen kozen we ervoor om de (eerder opgenomen) finale uit te zenden via YouTube en Facebook. Op die manier kon iedereen online meegenieten van de optredens van de jonge talentvolle muzikanten.


De complete uitslag is als volgt:

CATEGORIE JONG

1e prijs: Huayu Gu, piano (11 jaar, Roermond)
Internationaal concertbezoek Prijs: bezoek aan een of twee concerten van het idool van de winnaar in een Europese stad (inclusief reis en verblijf), aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.
Fotoshoot Prijs: een professionele muziek-fotoshoot met de vaste fotograaf van het Prinses Christina Concours, Sandra Heldring.

CATEGORIE 1 (12 t/m 14 jaar)

1e prijs: Matthijs van Delft, gitaar (15 jaar – bij inschrijving 14*, Berkel en Rodenrijs)
Maarten Oomes Prijs: een bijdrage voor de meest talentvolle gitarist van het nationale concours, te besteden aan een internationale Summer School naar keuze.
Festival Middelburg Prijs: coaching en optreden tijdens Festival Middelburg (10-13 december 2020).
Fotoshoot Prijs: een professionele muziek-fotoshoot met de vaste fotograaf van het Prinses Christina Concours, Sandra Heldring.

2e prijs: Diana Fakour, viool (14 jaar, Den Haag)
Muziekhaven Prijs: coaching en optreden in Muziekhaven in Zaandam in seizoen 2020/2021.

2e prijs: Alexander Jansen, piano (15 jaar – bij inschrijving 14*, Utrecht)
International Summerschool Prijs: deelname aan een internationale Summer School naar eigen keuze.

3e prijs: Donna van Leeuwen, cello (13 jaar, De Bilt)
Masterclass Prijs: masterclasses bij een bekende musicus naar eigen keuze, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van Prinses Christina Concours.

Een eervolle vermelding wordt toegekend aan:
* Willem Starkenburg, piano (14 jaar, Kollumerzwaag)

CATEGORIE 2 (15 t/m 19 jaar)

1e prijs: Iris van Nuland, viool (18 jaar, Oss)
JON Prijs: enkele solistische optredens met het Jeugdorkest Nederland.
Ruud van der Meer Prijs: een studiebeurs voor de finalist die door een grote podiumprésence reeds weet te communiceren met het publiek, aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

Eervolle vermeldingen worden toegekend aan:
* Elin Haver, altviool (17 jaar, Amstelveen). Elin wint ook de Muziekhaven Prijs: coaching en optreden in Muziekhaven in Zaandam in seizoen 2020/2021.
* Leen Janssen, altsaxofoon (18 jaar, Gruitrode)

CATEGORIE 3 (12 t/m 19 jaar* en student aan een vakopleiding van een conservatorium) *Voor zangers geldt een maximumleeftijd van 21 jaar

2e prijs: Cheuk Hin Keith Ng, marimba (19 jaar, Amsterdam)
Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst Prijs: een aantal lessen bij een vooraanstaande musicus in Nederland naar eigen keuze, aangeboden door de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.
Fotoshoot Prijs: een professionele muziek-fotoshoot met de vaste fotograaf van het Prinses Christina Concours, Sandra Heldring.

3e prijs: Lisa Schreiber, saxofoon (20 jaar – bij inschrijving 19*, Amsterdam)
Masterclass Prijs: masterclasses bij een bekende musicus naar eigen keuze, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van Prinses Christina Concours.

Eervolle vermeldingen worden toegekend aan:
* Christian Jongepier, trompet (20 jaar, Serooskerke)
* Kandinsky Kwartet
Enzo Kok, viool (18 jaar, Kerkrade)
Nelleke Boor, viool (19 jaar, Amsterdam)
Ida Weidner, altviool (19 jaar, Amsterdam)
Joshua Herwig, cello (20 jaar, Zwolle)

Alle finalisten nemen komend jaar deel aan de Prinses Christina Concours Academy: een ontwikkelingstraject met workshops in combinatie met podiumervaring op diverse podia in Nederland.

Fotografie: Sandra Heldring