28-3-2014

Svenja meets Barack Obama

Het Prinses Christina Concours werd een paar maanden geleden benaderd voor een muzikale bijdrage tijdens de openingsceremonie van de NSS-top afgelopen week in Den Haag. Dit optreden werd verzorgd door prijswinnaar Svenja Staats (17 jaar, viool). In dit weblog vertelt ze alles over haar bijzondere optreden. Onderin de pagina kun je het filmpje bekijken van de ceremonie.

“Van tevoren mocht ik – in verband met alle veiligheidseisen – met niemand over dit optreden praten. Alleen mijn familie en een paar vrienden wisten dat ik op de openingsceremonie van de NSS-top zou spelen. Dat is natuurlijk wel vreemd, want ik heb nog nooit op een geheim concert gespeeld. Ik moest zelfs een contract ondertekenen dat ik niets zou zeggen.

De vrijdag voor de NSS-top konden wij met de hele groep (koor, dansers en zangeres Bernadeta Astari, ook ooit prijswinnaar van het Prinses Christina Concours) repeteren in de grote vergaderzaal van het World Forum. Toen zag ik hoe prachtig en groot die zaal is. Alles was tot in de puntjes voorbereid. Zo stonden er naambordjes klaar waardoor ik kon zien dat ik tijdens het optreden maar twee meter van Obama zou komen te staan….

Toen we op de dag van het optreden bij het World Forum aankwamen was in Den Haag de hele buurt uitgestorven. We werden gescand – net als op een vliegveld – en moesten door beveiligingspoortjes lopen. Er was nog één repetitie in de vergaderzaal en daarna moesten we wachten tot het zou gaan beginnen.
Ik merkte dat de spanning bij mij langzaam opliep die dag. Misschien had ik het van tevoren wel een beetje onderschat. Ik had van het weekend gewoon gestudeerd en tussendoor mijn kamer gestofzuigd met de gedachte: morgen lekker viool spelen. Maar toen we daar voor het optreden achter in de zaal zaten te wachten, werd het toch wel spannend. Er vlogen helikopers over, de wereldleiders kwamen binnen en heel Nederland keek in spanning toe. Het is op zulke momenten wel fijn dat ik veel concertervaring heb en al eerder met televisie heb gewerkt. Want toen ik eenmaal mijn eerste noten had gespeeld, verdween de spanning en kon ik er vooral heel erg van genieten!

De openingsceremonie duurde ongeveer vijf minuten. Ik kwam als eerste op in het midden van de grote vergaderzaal. Er werd een promotiefilm over Nederland geprojecteerd op grote schermen en ik speelde live mee, wat ik heel fijn vond en wat echt hartstikke leuk was! De muziek bij de film vond ik heel mooi en dramatisch. Het moet een enorme klus voor de regisseur en componist zijn geweest om in 5 minuten zo’n compleet  beeld van Nederland neer te zetten.
Het was ook de bedoeling om tijdens mijn optreden alle wereldleiders aan mijn kant van de zaal welkom te heten door oogcontact met ze te maken. Ik stond vlak voor president Obama en ik heb hem dus goed kunnen zien.  Ik lachte naar hem en hij lachte heel hartelijk terug. Hij lijkt mij echt een warme persoonlijkheid en volgens mij had hij het goed naar zijn zin.
Ik heb natuurlijk ook andere wereldleiders gezien:  onder anderen Mark Rutte, Angela Merkel en Ban Ki-moon. Eigenlijk moest ik best veel tegelijk: lopen, contact maken met de wereldleiders, uitkijken dat ik niet over mijn jurk struikelde en goed spelen natuurlijk!  Maar gelukkig ging het allemaal goed!

Het was zó bijzonder en zó fantastisch! Ik zal dit optreden nooit meer vergeten. Toen ik van de week weer op school kwam, kreeg ik ook heel veel reacties van iedereen. Ze waren natuurlijk allemaal verrast en ook trots dat ze mij daar opeens voor al die wereldleiders zagen staan op de televisie!”