21-5-2019

Maarten Bauer verzilvert prijs

Maarten Bauer deed in 2017 mee aan ons compositie concours en won een eerste prijs. Hij was toen 17 jaar. Nu, twee jaar later, timmert hij goed aan de weg als componist. Op 24 mei verzilvert hij de prijs die hij destijds won: Zijn stuk ‘A Citizen from the Village’ wordt dan uitgevoerd door het Amersfoorts Jeugd Orkest.

We spraken Maarten over hoe hij terugkijkt op het compositieconcours en over de première van zijn stuk.

Hoe was het om een prijs te winnen bij het compositieconcours?
Ik had helemaal niet verwacht dat ik de hoofdprijs zou winnen, omdat ik ook erg onder de indruk was van de stukken van de andere componisten. Toch werd mijn stuk eerste in mijn categorie en als beste beoordeeld van alle categorieën. Dat gaf een geweldig gevoel! Omdat ik niet durfde te hopen op de winst, wist ik niet wat ik precies had gewonnen. In de trein terug heb ik dus met mijn ouders uitgezocht wat ik nu eigenlijk allemaal gewonnen had…

Een prijs winnen geeft mij veel motivatie om door te blijven gaan met wat ik aan het doen ben en daarnaast geeft het ook bevestiging dat ik goed bezig ben en vooral niet moet opgeven.

Wat heeft je deelname aan het compositieconcours je gebracht?
Na de uitreiking heb ik met veel juryleden van het PCC gesproken. Misschien het meest belangrijke gesprek was dat met Calliope Tsoupaki. Zij zette mij aan om een meeloopdag op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag te doen. Die meeloopdag heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik nu compositie studeer in Den Haag bij Martijn Padding en Calliope Tsoupaki. Dankzij het concours heb ik bovendien veel nieuwe mensen leren kennen en veel nieuwe ervaringen opgedaan.

Kun je iets meer vertellen over het concert op 24 mei?
Op 24 mei wordt mijn stuk ‘A Citizen from the Village’ in première gebracht door het Amersfoorts Jeugd Orkest o.l.v. Rolf Buijs. Daarnaast staat muziek van Mahler, Pärt, Gershwin en Saint-Saëns op het programma.

Mijn stuk wordt als kers op de taart gespeeld. Het concert vindt plaats in de prachtige Sint-Franciscus-Xaveriuskerk in Amersfoort (Het Zand 29, 3811 GB). Het thema van het concert is ‘De Stad’ en daarom heb ik ook een stuk geschreven op basis van mijn ervaringen met het leven in een stad. Tussen de muziekstukken door komen er filosofen aan het woord die spreken over onderwerpen die met de stad te maken hebben zoals duurzaamheid, solidariteit en spiritualiteit. Het wordt één grote smeltkroes van kunstdisciplines.

Wat voor stuk heb je geschreven?
Het stuk is gecomponeerd voor een symfonieorkest en duurt ongeveer zes minuten. Het thema is autobiografisch: toen ik vanuit Ede naar Den Haag verhuisde om op kamers te gaan, was de stap van een klein, vredig dorp met veel natuur naar een grote, chaotische stad waar lang naar natuur gezocht moet worden groot. Ik merkte dat een deel van mijn dorpse karakter veranderd werd doordat ik in een grote stad ging wonen.

In ‘A Citizen from the Village’ wordt de stad als een slecht iets gepresenteerd: de rust en onschuld die ik had toen ik in een dorp woonde werd aangetast door de vuilheid van de stad. Dat komt muzikaal tot uiting doordat een vredevolle, zangerige melodie iedere keer na een uitbarsting van de kakofonie van de stad iets van haar schoonheid verliest. Aan het einde is er niets meer van de pastorale melodie over. De dorpeling is een stedeling geworden.

Waar kunnen mensen kaartjes kopen om het concert bij te wonen?
Dat kan via de website van het Amersfoorts Jeugd Orkest:

6-5-2019

Prijswinnaars PCC spelen op lunchconcert in Nieuwe Kerk Den Haag

Op dinsdag 7 mei spelen prijswinnaars van het PCC op een gratis lunchconcert in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Job Huiskamp (cello) & Jorrick Simmes (piano) en Léa Hemmerlin (klarinet) & Peter Sluijs (piano) treden dan op. 

Lees verder…

18-4-2019

Vacature office manager

Het Prinses Christina Concours zoekt een enthousiaste office manager (0,6 fte) die zorg draagt voor de secretariële, administratieve en organisatorische ondersteuning van de organisatie.

Klik hier voor de vacature.

 

14-4-2019

Uitslag Nationale Finale 2019

Mare Keja (14 jaar, cello), Enzo Kok (16 jaar, viool) en Kalina Vladovska (19 jaar, slagwerk) hebben een eerste prijs gewonnen tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. De 51e finale vond plaats in het Zuiderstrandtheater in Den Haag.

Lees verder…

10-4-2019

Nationale Finale op 14 april

Zondag 14 april is het zover! Dan vindt voor de 51e keer de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours plaats. Vanaf 14.00 uur verzorgen 7 finalisten ieder een eigen optreden in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. 

Lees verder…

6-4-2019

Zeven finalisten voor Nationale Finale

Afgelopen maanden hebben honderden jonge musici uit het hele land meegedaan aan de selecties van het Prinses Christina Concours. 19 van hen werden geselecteerd voor de Nationale Halve Finale die vandaag plaatsvond in het Provinciehuis Zuid-Holland, in Den Haag.  Lees verder…

4-4-2019

Alexander Buskermolen nieuwe directeur Prinses Christina Concours

Alexander Buskermolen is de nieuwe directeur van het Prinses Christina Concours en volgt daarmee Feyo Sickinghe op die in januari zijn vertrek aankondigde. Alexander start per 15 mei. Momenteel is hij als zakelijk leider verbonden aan het Ricciotti ensemble.

Lees verder…

29-3-2019

Eerste Dag van de Toekomstmuziek een succes

Op 24 maart organiseerden we de eerste Dag van de Toekomstmuziek. Een dag die we samen organiseerden met de CHV Academy, Circle of Talent Meierijstad en de Brabantse Bond van Muziekverenigingen en die in het teken stond van jeugd, muziek en ontmoeting.

Lees verder…

27-3-2019

Nationale Finale op 14 april

Op zondag 14 april vindt voor de eenenvijftigste keer de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours plaats. Vanaf 14.00 uur verzorgen acht finalisten ieder een eigen optreden in het Zuiderstrandtheater in Den Haag.

Lees verder…

Agenda

Vrijdag 24 mei 2019, Muziekschool Oost-Gelderland, Doetinchem

11.30 uur en 12.30 uur

Donderdag 30 mei, Proeftuin, Oranjewoud

14.00 uur en 16.00 uur

Vrijdag 31 mei 2019, Proeftuin, Oranjewoud

13.40 uur, 15.40 uur en 17.30 uur

Lees meer

Onze hoofdbegunstigers:

ARCADIS-logo-220ARCADIS-logo-220logo_fco
logo kpmg meijburg

Klik hier voor een overzicht van alle begunstigers.