Klassiek

Van januari t/m april 2018 vinden de klassieke concoursen weer plaats in verschillende regio’s van het land. Jaarlijks schrijven ongeveer 350 jonge muzikanten van 12 t/m 19 jaar zich in.

Publiek kan tijdens de concoursweekenden gratis naar de selecties komen luisteren. Voor de regiofinales is een toegangskaartje nodig. Kijk hier voor alle data en locaties van de concoursen

Klik hier om je in te schrijven

Iedereen mag meedoen
Het Prinses Christina Concours is er niet alleen voor de toptalenten, maar juist ook voor diegenen die graag een extra stimulans willen. Iedereen mag meedoen, ongeacht niveau. Deelnemers mogen tien minuten optreden voor jury en publiek. Iedereen krijgt na het optreden een persoonlijk gesprek met een aantal juryleden. Deze juryleden zijn bekende, professionele musici en worden door ons zorgvuldig geselecteerd. Zij geven je opbouwend commentaar over je optreden en tips om weer mee verder te kunnen. Als je klaar bent met je eigen optreden kun je trouwens ook nog luisteren naar de andere deelnemers die op het podium staan. Iedereen krijgt een certificaat van deelname.

Data en locaties
De regionale voorronden van het Prinses Christina Concours vinden plaats op zes verschillende plaatsen in het land. Je wordt ingedeeld op een bepaald concours aan de hand van je postcode. De regionale concoursen worden altijd in het weekend gehouden. Aan het eind van de selecties wordt bekendgemaakt wie er op zondag in de regionale finale mogen optreden. Klik hier om te zien wanneer het Prinses Christina Concours bij jou in de buurt is.

Deelnemersreglement
In het deelnemersreglement staan alle regels en voorwaarden voor deelname aan het Prinses Christina Concours. Klik hier om het reglement voor het concours in 2018 te lezen. De regio Zuid 2 (Maastricht) heeft een eigen reglement. Kik hier om het reglement van de regio Zuid 2 te lezen.

Finale
Tijdens de regionale finale verzorgen ongeveer zeven regiofinalisten een adembenemend optreden voor jury en publiek. Iedere finalist mag tien minuten optreden. Aan het eind van de finale volgt een feestelijke prijsuitreiking waarbij de jury bekend maakt wie er in de prijzen valt. Tijdens die prijsuitreiking wordt ook bekend gemaakt welke finalisten naar Den Haag mogen voor de Nationale Halve Finale.

Prijzen
Deelnemers die worden geselecteerd voor een regionale finale maken kans op heel veel mooie prijzen, zoals een optreden met een kamerorkest of symfonieorkest uit de regio; een cultuurweekend naar Parijs met alle eerste prijswinnaars in de categorieën 2 en 3; masterclasses (in Nederland) van een musicus naar keuze; een wisseltrofee (toegekend door de laureatenjury) en abonnementen op concertseries in de regio.

Nationale Halve Finale en Nationale Finale
Behalve bovengenoemde prijzen kunnen regiofinalisten ook een plek in de Nationale Halve Finale in Den Haag winnen. Op deze dag mogen ongeveer 30 regiofinalisten opnieuw optreden voor publiek. Een nieuwe jury bepaalt aan het einde van de dag wie er mogen aantreden in de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Ook hier kunnen finalisten mooie prijzen winnen, zoals lessen bij vooraanstaande Nederlandse musici naar keuze; masterclasses van musici naar keuze; een buitenlandse zomercursus; solistisch optreden met het Residentie Orkest, studiebeurzen en live-optredens voor de radio.

Prijswinnaars
Wie wonnen er in het verleden prijzen op het Prinses Christina Concours? Klik hier voor een overzicht.

YouTube
Op ons YouTube-kanaal vind je allerlei leuke opnamen, films en beeldfragmenten van verschillende edities van het Prinses Christina Concours. Hier vind je ook de filmpjes van alle finalisten uit 2016. Bekijk hieronder de promo voor het Prinses Christina Concours 2017!

Agenda

Vrijdag 3 augustus 2018, Hofje, Delft

13.00 uur

Dinsdag 7 augustus 2018, Nieuwe Kerk, Den Haag

12.30 uur

Zaterdag 11 augustus 2018, Westerkerk, Amsterdam

13.00 uur

Lees meer

Onze hoofdbegunstigers:

ARCADIS-logo-220ARCADIS-logo-220logo_fco
logo kpmg meijburg

Klik hier voor een overzicht van alle begunstigers.